Author Archive

Gouw Tjie Liong, Ir., M.Eng, ChFC, PhD

Mr. Gouw is a certified Professional Geotechnical Engineer. He has been working in the field of Geotechnical Engineering since 1984. His expertise covering geotechnical investigation, soil intrumentation, deep foundation and excavation for high rise buildings, pile load testing (Static and PDA), pile integrity testing (PIT), sonic logging test, vibration monitoring, slope stability, ground anchors, pumping test, dewatering, micropiles, tunnelling and ground improvement works, e.g. dynamic compaction, vertical drain, vibro-compaction, geosynthetic and grouting. The jobs cover more than 180 projects in Indonesia, Singapore and Srilanka. He has a great passion in the teaching and disseminating of geotechnical engineering knowledge. He serves as lecturer since late 1984. Currently, he serves as a senior lecturer at Bina Nusantara University, Jakarta, Indonesia. He also conduct regular geotechnical training for engineers. He also chaired the Indonesian Chapter of International Geosynthetics Society since 2006. He has published 80 papers and 22 technical notes.
27
Mar

Kesalahan Menyedihkan!!

Written by Gouw Tjie Liong, Ir., M.Eng, ChFC, PhD. Posted in Note and Discussion

Di bawah ini penulis sajikan beberapa contoh kesalahan FATAL yang penulis jumpai dalam laporan penyelidikan tanah. Yang lebih parah adalah laporan yang salah ini ditanda-tangani oleh orang yang sudah bergelar Master of Geotechnical Engineering dan bahkan ada yang sudah senior. Kiranya perlu sekali diadakan STANDARISASI keahlian dari para teknisi dan penanggung jawab laboratorium-laboratorium penyelidikan tanah kita.

17
Mar

Nasehat Buat Insinyur Muda

Written by Gouw Tjie Liong, Ir., M.Eng, ChFC, PhD. Posted in Engineering Judgment

Diterjemahkan oleh: Ir. Gouw Tjie Liong M.Eng

Tulisan di bawah ini merupakan terjemahan dari kata sambutan Prof. Ralph B. Peck, seorang pakar geoteknik yang sangat ternama, pada saat beliau menghadiri jamuan makan malam (Maret 1977) yang diadakan oleh The Society of American Military Engineers (Masyarakat Insinyur Militer Amerika Serikat) Cabang West Point untik merayakan diterimanya para insinyur baru yang terpilih bergabung dalam Corps of Engineers (Kesauan Insinyur Militer Amerika Serikat; selanjutnya disingkat Kesatuan).

Judul Asli        : Advice to a Young Engineer

Sumber            : Dunnicliff J. and Deere D.U. (1984) ‘Judgement in Geotechnical Engineering – The Professional Legacy of Ralph B. Peck’, John Wiley & Sons, New York.

17
Mar

Gambaru – Japanese Fighting Spirit that Indonesian should learn!

Written by Gouw Tjie Liong, Ir., M.Eng, ChFC, PhD. Posted in Motivational

Say YES to GAMBARU!

By Rouli Esther Pasaribu (quoted from mailing list – March 17, 2011 – The one in Italics is added by  Gouw)

Terus terang aja, satu kata yang bener2 bikin muak jiwa raga setelah tiba di Jepang dua tahun lalu adalah : GAMBARU alias berjuang mati-matian sampai titik darah penghabisan. Muak abis, sumpah, karena tiap kali bimbingan sama prof, kata-kata penutup selalu : motto gambattekudasai (ayo berjuang lebih lagi), taihen dakedo, isshoni gambarimashoo (saya tau ini sulit, tapi ayo berjuang bersama-sama), motto motto kenkyuu shitekudasai (ayo bikin penelitian lebih dan lebih lagi). Sampai gw rasanya pingin ngomong, apa ngga ada kosa kata lain selain GAMBARU? apaan kek gitu, yang penting bukan gambaru. Gambaru itu bukan hanya sekadar berjuang2 cemen gitu2 aja yang kalo males atau ada banyak rintangan, ya udahlah ya…berhenti aja.

Geotechnical Course

  • Soil Mechanis
  • Soil Investigation
  • Foundation Engineering
  • PIT, PDA, Sonic Logging
  • Slope Stabilization
  • Geotechnical Instrumentation
  • Deep Excavation
  • Ground Improvement
  • Geotechnical Instrumentation
  • Earthquake
  • Liquefaction Analysis
  • Application of Geotechnical Software
  • Other Geotechnical Course

Learn more

Motivational Course

  • Cultivating Engineering Judgment
  • The Problem of Engineer
  • How I Present Myself
  • Light Up
  • Toward Successful Engineering Career
  • Pressure lead to Success
  • The Up and Down of My Life
  • Theory of Emptiness
  • Turning Thought into Reality
  • Young Engineer